czwartek, 2 maja 2024

Wiadomości

Wieści z Wojewodzina

AKADEMIA STOLARKI w Wojewodzinie

Akademia Stolarki działa od 2014 roku w środowisku doradców technicznych i właścicieli firm dystrybucyjno-montażowych. Opracowuje wytyczne i instruktaże a także przeprowadza szkolenia połączone z pokazami. Celem działań tej organizacji jest ujednolicenie systemu kształcenia kadr w zakresie dystrybucji okien i drzwi. 8 października w Zespole Szkół im. ks. J. K Kluka w Wojewodzinie odbyła się inauguracja programu - Edukacja Zawodowa, adresowanego do uczniów, nauczycieli i absolwentów szkół budowlanych. Instruktorzy Zrzeszenia Montażystów Stolarki oraz przedstawiciele Partnerów programu spotkali się z uczniami klas technikum budownictwa.

Szkolenie podzielone było na 4 bloki tematyczne:

- budowa stolarki
- montaż stolarki
- bezpieczeństwo pracy
- elementy automatyki.

Największe zainteresowanie wzbudziły pokazy – firma Hermann zaprezentowała rozwiązania w produkcji bram, firma Proline – działania specjalistycznych narzędzi, a firma Viking – montaż drzwi kompozytowych.

Szkoła otrzymała materiały do ćwiczeń – okno oraz elementy montażowe. Nauka przez pokaz i doświadczenie to najlepsza edukacja zawodowa.

 

Konkurs o Puchar „Złotej Kurki”

7 października 2015 r. w Hotelu Vistula w Świeciu szkołę reprezentował zespół w składzie: Agnieszka Cybula i Wojciech Borawski z klasy IV TŻ przygotowani przez panie Beatę Urbańską i Dorotę Szymkuć.

Zmagania kulinarne uczestników oceniało jury w składzie: Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Szymon Wacławik – Prezes Vistula Hotel Świecie, Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Rafał Godziemski - Chef Restauracja Memo, Albert Szpindowski – Boduelle Food Polska.

W konkursie udział wzięło 10 zespołów, a poziom był bardzo wysoki. Na uwagę zasługuje ogromne zaangażowanie zespołów. Nie zabrakło emocji i mocnych wrażeń. Podczas konkursu kulinarnego w sali odbyły się pokazy kuchni molekularnej, oraz prezentacje produktów firm branży spożywczej. Agnieszka i Wojtek zaprezentowali się świetnie. Choć nie zajęli miejsc punktowanych (otrzymali dyplom za udział, jak siedem innych zespołów) mogą być z siebie dumni, jak również ich nauczyciele.

Fakty są takie, że placówka z Wojewodzina pojechała na konkurs do regionu Polski, w którym sieć usług gastronomicznych jest potężna ze względu na turystykę. Uczniowie tamtejszy szkół mają okazję odbywać praktykę zawodową w renomowanych restauracjach, pod okiem kulinarnych sław. Nasi uczniowie mogą o takich doświadczeniach, niestety, pomarzyć. Tym bardziej docenić należy pracę naszych uczniów i nauczycieli, gdyż Agnieszka i Wojtek wypadli na tle innych zespołów bardzo profesjonalnie.

Szkoda tylko, że takich konkursów nie ma w naszym regionie. Zapewne byłyby pożądaną formą weryfikacji umiejętności uczniów i płaszczyzną wymiany  ich doświadczeń, jak i nauczycieli zawodu. Na minus dla organizatorów zaliczamy brak realizacji niektórych punktów z regulaminu. Mamy nadzieję, że to doświadczenie wykorzystamy do realizacji podobnego konkursu w naszej szkole.

dyr. Zdzisława Choynowska

 

czwartek, 2 maja 2024

Piłkarska majówka 2024

czwartek, 2 maja 2024

Kronika 997

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.