piątek, 3 maja 2024

Warto przeczytać

Łosoś norweski - najważniejsze składniki odżywcze

Łosoś norweski to ryba popularna wśród konsumentów ze względu na wyjątkowy smak i łatwość w przygotowaniu. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie korzyści zdrowotne ma regularne spożywanie łososia norweskiego. Co zawiera łosoś norweski i dlaczego warto na stałe włączyć go do diety?


Łosoś norweski - co warto o nim wiedzieć?

Świadomość populacji w kontekście prozdrowotnego wpływu spożycia ryb na organizm człowieka jest duża i stale rośnie. Eksperci w zakresie żywienia rekomendują ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz ryb jako wartościowego źródła białka. Model diety śródziemnomorskiej, który uwzględnia zwiększoną podaż ryb i owoców morza, uznawany jest za najzdrowszy sposób odżywiania. Do diety śródziemnomorskiej porównywana jest dieta nordycka, która również zakłada duży udział ryb morskich, w tym łososia norweskiego w jadłospisie.

Produkcja łososia norweskiego odbywa się jednakowo poprzez jego połów z naturalnych akwenów oraz hodowle umiejscowione w zbiornikach wodnych typu fiordy lub zatoki. Do czołowych producentów gatunku należą takie kraje jak: Norwegia, Szkocja, Kanada i Chile. Wzrost konsumpcji łososia norweskiego odnotowuje się w krajach powszechnie uznawanych za zamożne, a sam łosoś jest postrzegany jako ryba elegancka, serwowana na specjalne okazje. Popularność łososia wspiera jego szerokie wykorzystanie kulinarne.


Łosoś norweski może występować jako:

  • świeża ryba;
  • łosoś wędzony na zimno;
  • łosoś wędzony na gorąco;
  • składnik sushi;
  • składnik past do smarowania pieczywa;
  • składnik zup;
  • dodatek do makaronów.

 

Łosoś norweski - co zawiera?

Łosoś norweski jest ważnym elementem zdrowej diety przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka o wysokiej strawności oraz długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Spożycie łososia norweskiego jest zalecane w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych takich jak otyłość, czy cukrzyca typu 2. Korzystny profil lipidowy, czyli wysoka zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy niskiej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych powoduje, że łosoś jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa.


Łosoś norweski - składniki odżywcze:

  • białko;
  • zdrowe tłuszcze z rodziny omega-3;
  • witamina A;
  • witamina D;
  • witamina E;
  • witaminy z grupy B;
  • selen;
  • żelazo;
  • potas;
  • fosfor;
  • wapń;
  • jod.


Łosoś norweski jest łatwy w przygotowaniu, jednak aby zachować ważne składniki odżywcze, należy unikać smażenia czy pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kulinarne łososia wędzonego na zimno ze względu na utrzymanie niestabilnych termicznie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Poza tym proces wędzenia przedłuża termin przydatności ryby do spożycia. Wstępne jego przygotowanie w zaprawie solankowej przyczynia się do usunięcia mikroorganizmów, które powodowałyby psucie się produktu.


Łosoś norweski a korzyści zdrowotne

Łosoś norweski jest zalecany przez dietetyków i lekarzy ze względu na prozdrowotne właściwości. Łosoś jako tłusta ryba morska wykazuje obecność ważnych z punktu widzenia profilaktyki chorób kwasy tłuszczowe omega-3.


Korzyści zdrowotne spożywania łososia norweskiego:

  • wsparcie pracy mózgu;
  • poprawa zdolności poznawczych;
  • obniżenie ryzyka występowania chorób serca i układu krążenia;
  • obniżenie „złego” cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi;
  • podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu frakcji HDL;
  • obniżenie ryzyka występowania depresji;
  • wsparcie pracy układu immunologicznego;
  • obniżenie stanu zapalnego i ograniczenie występowania chorób przewlekłych, którym towarzyszy
    (RZS, łojotokowe zapalenie skóry, AZS, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, łuszczyca);
  • redukcja objawów demencji i choroby Alzheimera;
  • zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.