Warto przeczytać

Dieta w cukrzycy typu 2 - na co należy zwrócić uwagę?

Cukrzyca typu drugiego (insulinoniezależna) zaklasyfikowana do chorób cywilizacyjnych, stanowi coraz powszechniejszy problem naszych czasów. Przewlekły stan hiperglikemii prowadzi do wielu powikłań zdrowotnych. Dlatego tak istotne jest regularne monitorowanie poziomu glukozy we krwi oraz dążenie do wyrównania glikemii. Niezależnie od stadium cukrzycy oraz długości trwania choroby, zmiana stylu życia jest niezbędna do poprawy stanu zdrowia chorego. Z poniższego artykułu dowiesz się na jakich aspektach żywieniowych należy się skupić przy zdiagnozowanej chorobie.

   

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorującej na cukrzycę? 

Celem diety przy rozpoznanej cukrzycy jest dążenie do wyrównania poziomu cukru we krwi oraz utrzymywanie go w granicach normy. Diabetycy powinni dbać o regularność posiłków oraz spożywać je w równych odstępach czasu, najlepiej w postaci np. 4-6 mniejszych posiłków (zamiast 3 obfitych), aby zapobiec gwałtownym wahaniom glikemii.

Dieta osób chorujących na cukrzycę powinna bazować na zasadach zdrowego żywienia, a w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się:

  • różnokolorowe warzywa,

  • pełnoziarniste produkty zbożowe oraz grube kasze,

  • chudy nabiał, fermentowane produkty mleczne,

  • produkty bogate w tzw. „zdrowe tłuszcze” tj. oleje roślinne, orzechy, ryby morskie,

  • odpowiednia ilość płynów – najlepiej w postaci wody.

Wbrew niektórym opiniom, pacjenci ze stwierdzoną cukrzycą nie muszą rezygnować z owoców. Stanowią one źródło cukrów prostych, ale dostarczają też znacznych ilości witamin i błonnika pokarmowego. Powinny być spożywane najlepiej w formie nieprzetworzonej, z dodatkiem produktu bogatego w białko, tłuszcz lub błonnik pokarmowy, które spowolnią wzrost poposiłkowej glikemii.
 

   

Jakie produkty zamiast cukru? 

Diabetycy powinni ograniczyć w jak największym stopniu cukier oraz produkty zawierające ten składnik. Niewskazane są także takie substancje słodzące jak:

  • miód,

  • syrop klonowy czy

  • fruktoza.

Do „dozwolonych” zamienników cukru należy erytrytol i stewia - w ilości zgodnej z zaleceniami producenta. Wspomniane słodziki nie dostarczają kalorii, dlatego nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Innym zamiennikiem, który można polecić osobom z cukrzycą jest ksylitol.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.