Spiżarnia pod Klasztorem

aktualizacja: 2020-02-10 21:53:36     nr wiadomości: 41444     przeczytano: 2465     Ilość komentarzy komentarze: 11

Konsumenci coraz świadomiej wybierają produkty żywnościowe wytwarzane naturalnie przez regionalnych producentów. Dochodzące zewsząd wiadomości o szkodliwych substancjach dodawanych do produktów wytwarzanych masowo, często powodują swoisty zawrót głowy. Od kilku już lat kupujący utrzymują trend kupowania żywności lepszej jakościowo, naturalnej i co najważniejsze zdrowej.

Szczuczyn wyszedł naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i mieszkańców naszej Gminy. W 2018 r. rozpoczęto budowę Centrum Produktu Lokalnego, który z założenia miał promować lokalne produkty i producentów. W czasie budowy pracowano nad koncepcją działania obiektu i sposobem współpracy z dostawcami.

I tak, 1 września 2019 r. przecięto symboliczną wstęgę, tym samym oficjalnie rozpoczynając prace „ryneczku”. Tego dnia nie mogło oczywiście zabraknąć wystawców ze swoimi produktami, a także oprawy muzycznej czy smacznych przekąsek dla odwiedzających gości.

28 stycznia 2020 roku targowisko przy ul. Kościelnej zamieniło się w zagłębie świeżego, kruchego i pachnącego chleba. Asortyment tego dnia składał się oczywiście z najsmaczniejszego chleba, który dotarł do nas wcześnie rano aż z województwa łódzkiego. Oprócz tego kupić można było sery korycińskie, wiejskie jaja, produkty z malin, oleje z dyni i lniane, a także wiele bezglutenowych przekąsek.

Warto wspomnieć, że Centrum Produktu Lokalnego dba o ekologiczne nawyki swoich klientów. Na ryneczku nie znajdziecie foliowych torebek czy plastikowych opakowań żywności. Jeżeli chcesz zakupić produkt to najlepiej zabierz z domu torbę wielokrotnego użytku, materiałową czy zrobioną z ekologicznego tworzywa.

Ogłoszony wcześniej konkurs na nazwę sklepiku w Centrum Produktu Lokalnego również cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Spośród wielu propozycji Burmistrz Szczuczyna wybrał dwie i połączył je w jedno. Wyselekcjonowane pomysły zgłosili: Maciej Zadrożny „Szczuczyńska spiżarnia” oraz Jerzy Sobolewski „Piekarnia pod klasztorem”. Ostateczna wersja, która będzie obowiązywała wśród naszego społeczeństwa to SPIŻARNIA POD KLASZTOREM.

Sklepik działać będzie w każdy wtorek i sobotę w godzinach 7-17. W sprzedaży szeroki wachlarz produktów m.in.: chleby, miody, masła z mielonych migdałów, pistacji, bezglutenowe mąki, kasza gryczana, dżemy, herbaty, sery, jaja i wiele wiele innych. Co więcej, w każdy handlowy dzień w naszej Spiżarni, kupujący mogą również liczyć na zakup ciepłego posiłku na wynos: kartacze, gołąbki, babka ziemniaczana. Co będzie następne? Śledźcie stronę Centrum Produktu Lokalnego, aby być na bieżąco z najnowszymi informacjami.

Jeszcze tylko trzeba by sprowadzić z Jerozolimy Moszka Weischwanca do obsługi tegoż sklepiku. Dopiero będzie prawdziwy Szczuczyn.
Napisał: Samson Miodek dodano: 2020-02-11 09:29:36

A lizaków nie bedzie?
Napisał: crs__ dodano: 2020-02-11 12:03:22

Brawo Szczuczyn
Napisał: Maria dodano: 2020-02-11 16:57:20

@crs_ > precle i obwarzanki /wypiekał je Pan Pośpieszyński w piekarni zlokalizowanej w suterynie budynku nr 2 przy ul.Lomżyńskiej/.
Napisał: pamiętający dodano: 2020-02-11 19:06:46

Szkoda że Szczuczyńskich obwarzanków już nie ma były najlepsze w regionie ?
Napisał: smakosz dodano: 2020-02-11 21:22:32

Co za pierdoly ludzie mowicie
Napisał: Nie ma dodano: 2020-02-12 00:35:01

Chętnie tam zaglądam. Pyszny chlebek .
Napisał: D dodano: 2020-02-12 12:05:12

Jedno mnie dziwi skoro w nazwie jest słowo "produkt lokalny" to proszę określić zasięg pojęcia lokalny. Lokalny to wydaje mi się Szczuczyn i okolice ewentualnie w dalszej kolejności województwo. Po co chleb aż z okolic Łodzi? Czy w naszym województwie nikt już nie potrafi upiec powiedzmy prawdziwego razowca w rozsądnej cenie? Drugie spostrzeżenie czy w przyszłości ceny oferowanych produktów będą odzwierciedlać poziom lokalnych dochodów mieszkańców? Obawiam się, że osoba z najniższą krajową raczej nie będzie tam kupować chleba.
Napisał: janek dodano: 2020-02-12 13:30:34

Jacek W. handluje smacznymi jajkami od hodowców z Kolna. Polecam
Napisał: kucharz dodano: 2020-02-13 09:45:50

Lokalny to znaczy Lokalny,a że z okolic Łodzi lokalny to też lokalny byle by był tak smaczny jak ten z ŁODZI. Szkoda,że pokazał się tylko raz bo naprawdę smaczny,swojski jak od Prababci.
Napisał: Jerzy dodano: 2020-02-13 10:46:30

Jak Jacek W. następnym razem będzie po te jajka w Kolnie to zrób zdjęcie i wszystkim pokaż. Zazdrościsz ? To w sumie czemu sam nie jeździsz i nie bierzesz z tamtą jajek i nie sprzedajesz?
Napisał: M.W. dodano: 2020-02-20 18:43:40

Dodaj komentarz

Treść:


Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy możliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.